Tüm Masözleri görmek için tıkla 

Terapötik spor masajı, rekreasyonel aktivitelerle ilişkili yumuşak doku ağrıları, ağrı ve yaralanmaların tedavisine odaklanan bir masaj tekniğidir. Masaj, kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek kas sertliğini azaltabilir ve gevşemeyi artırabilir.

Spor masajı, spor hekimliği kliniklerinden kolej eğitim odalarına, profesyonel soyunma odalarına ve Olimpik antrenmanlara kadar yeni atletik rejimin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Artan sayıda eğitmen, masajın yüksek performanslı sporlara katılan sporculara ekstra avantaj sağlayabileceğine inanıyor. Masaj, tam bir egzersiz için gerekli bir bileşen haline geldi. Giderek daha fazla insan, eksiksiz bir egzersiz rutininin yalnızca egzersizi içerdiğini değil, aynı zamanda yorucu hareketlerle doğal olarak meydana gelen yıpranma ve küçük yaralanmaları da önemsediğini fark ediyor. Masajın fizyolojik ve psikolojik faydaları, onu tam bir kondisyon programı için ideal bir tamamlayıcı yapar.

Spor Masajı Nedir?

Koşu, bisiklete binme, yürüyüş, yüzme, dans, tenis ve diğer raket sporları, kuvvet antrenmanı ve aerobik gibi hareketlerle fiziksel sınırlarını rutin olarak zorlayan herkes bir masajdan yararlanabilir. Normalde egzersiz olarak sınıflandırılmayan bir günde yorucu aktiviteler yapan başkaları da var. Örnekler, küçük çocukları olan anneler, bahçıvanlar ve işlerinde vücutlarını yoğun bir şekilde kullanan diğer kişilerdir.

Kondisyon programınıza masajı dahil etmenin birçok faydası vardır. Daha hızlı ve daha az sertlik ve ağrı ile iyi şekle girmenize yardımcı olur. Ağır egzersizlerden daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur ve yaralanmaya neden olabilecek koşulları hafifletir.

Çoğu sporcu için, daha az kas sertliği yaşamak ve gevşemeyi ve zindeliği artırmak, düzenli masajın keyfini çıkarmak için yeterli bir nedendir. Ancak masajın gerçek fiziksel faydaları üzerine araştırmalar artmaya devam ettikçe, giderek daha fazla sporcu bu ‘kendini iyi hissetme’ eğitim yönteminden yararlanacak.

Kondisyon programınıza masajı dahil etmenin birçok faydası vardır. Daha hızlı ve daha az sertlik ve ağrı ile iyi şekle girmenize yardımcı olur. Ağır egzersizlerden daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur ve yaralanmaya neden olabilecek koşulları hafifletir.

spor masajı
spor masajı

Egzersiz Yaptığınızda Ne Olur?

Düzenli egzersiz, zindeliği artırır ve genel bir refah duygusunu destekler. Ölçülü olarak yapılırsa, stresin etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir ve psikolojik depresyondaki azalmayla ilişkilendirilmiştir.

Düzenli egzersiz, artan kas gücü ve dayanıklılığı, daha verimli kalp ve solunum işlevi ve daha fazla esneklik gibi olumlu fiziksel sonuçlar üretir.

Bu olumlu fiziksel değişiklikler, vücut düzenli egzersizle kendisine verilen büyük taleplere kademeli olarak uyum sağladığında ortaya çıkar. Vücut, kendisine yüklenen zorlukları karşılamak için işleyişini geliştirir.

Koşullandırma üç adım veya aşamadan oluşur:

  • Yırtılma Aşaması – fiziksel sınırlarınızı zorluyor
  • Kurtarma Aşaması – yeniden inşanın anahtarı
  • Oluşturma Aşaması – sistem yeni taleplere uyum sağladığında

Adaptasyon sürecinin ‘yırtılma’ aşaması, özellikle hareket miktarı geçmişte vücudun alışkın olduğundan önemli ölçüde arttığında, genellikle sertlik ve ağrı içerir.

Gecikmiş kas ağrısına (egzersizden 24-48 saat sonra) bir dizi farklı faktör neden olabilir. Bazı olası nedenler, küçük kas veya bağ dokusu hasarı, kan akışını azaltan yerel kas spazmları veya enerji üretiminden kaynaklanan atık ürünlerin (metabolitler) birikmesidir.

Tetik noktaları veya stres noktaları da kas ağrısına ve esnekliğin azalmasına neden olabilir. Bu noktalar, kas ve tendonlarda basıldığında ağrıya neden olan ve ağrıyı daha geniş bir alana yayabilen belirli noktalardır. Çürük değiller, ancak bazıları tarafından küçük spazm alanları olarak düşünülüyorlar. Tetik noktaları, ani travmadan (düşme veya vurulma gibi) kaynaklanabilir veya zamanla, ağır fiziksel eforun stresi ve zorlaması veya belirli bir kasın tekrar tekrar kullanılması nedeniyle gelişebilir.

Ağır egzersiz yapan kaslar, gevşeme kapasitelerini de kaybederek kronik olarak sıkı (hipertonik) kaslara ve esneklik kaybına neden olabilir. Esneklik eksikliği genellikle kas ağrısıyla bağlantılıdır ve sizi özellikle kas çekmeleri ve yırtılmalar olmak üzere yaralanmalara yatkın hale getirir. Sıkı kaslardan kan akışı zayıftır (iskemi) ve bu da ağrıya neden olur.

Güzel bir yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir